Gourmet raw food eller 80/10/10?

Når man siger ordet ‘rawfood’ tænker de fleste ubevidst på ‘Gourmet rawfood’, uden at vide at der findes flere retninger. Det er nemlig altid gourmet rawfood der bliver skrevet om i medierne, og den man finder på rawfoodcaféerne rundt omkring i landet.

I gourmet rawfood laver man retter der ligner klassiske retter, som f.eks. sandwich, pizza, kage, taco, knækbrød, lasange, burgere og kødboller. Samtidig er man også ret glad for et redskab der hedder en dehydrator (en slags ovn der udtører), hvilket gør at tingene får en mere tør og velkendt konsistens. For at få det hele til at hænge sammen bruges der ofte meget store mængder af nødder, frø og olier, hvilket gør at fedtindholdet kan være utrolig højt. For at opnå de smagsoplevelser folk er vandt til  bruger gourmet rawfoodere mange raffinerede og forarbejdede produkter, som f.eks. olie, salt, kakao, sirup, soja, vineddike, tørrede krydderier o.l.

Den rawfoodretning som jeg har brugt for at blive rask hedder ‘801010’, og er meget anderledes i forhold til gourmet rawfood. Modsat det høje fedtindhold er mængden af fedt nemlig helt nede på under 10%, og så bruges der ikke raffinerede produkter eller stærke krydderier. Til gengæld er mængden af frisk frugt, salat og grøntsager helt i top, og især lægges der stor vægt på frugt og grønne blade. Det betyder nemlig at kroppen får aller flest vitaminer og mineraler i en så naturlig form som muligt.

Inden for gourmet rawfood får man mange af kalorierne fra fedt, hvorimod man på 801010 primært får dem fra frugtsukker. Kroppen bruger meget energi på at omdanne fedt til energi, og personligt oplever jeg meget tydeligt at jeg bliver tung og træt hvis jeg får meget fedt. Frugtsukker er en letoptagelig sukkerart som (forudsat at det generelle fedtindtag er lavt) hurtigt giver kroppen en effektiv energi. Derfor er mængden af frugt meget høj i 801010, fordi det er let for kroppen at nedbryde og lave om til energi. På den måde er der mere energi til reparation i kroppen i stedet for.

En anden stor forskel på de to retninger er, at ingredienserne inden for 801010, ud over at være rå, også helst skal være friske, økologiske og stadig have deres oprindelige vandindhold intakt. Samtidig skal tingene også helst indeholde alle deres oprindelige bestanddele, så derfor er de fleste raffinerede produkter et ‘nej tak’.

På mange måder ligner kosten lidt den som vilde chimpanser spise ude i naturen, for tingene skal helst se ud som de gjorde da de blev plukket eller høstet direkte fra enten jorden, busken eller træet. Chimpanserne spiser meget store mængder frisk frugt og bladgrønt direkte fra naturen, og intet af det kommer i små glas, flasker, poser eller pakker.

En anden tommelfingerregel inden for 801010 er, at man helst skal kunne lave et helt måltid ud af hver enkelt ingrediens, og derfor spiser man kun sjældent ting så som f.eks.  løg, hvidløg eller ingefær. Ting der irriterer eller forurener kroppen er også et ’nej tak’, og mange af de stærke krydderier vi normalt bruger virker faktisk som irritanter på kroppen. Det er bl.a. derfor man oplever løbende næse og øjne hvis man får stærk mad med chili, hvidløg eller peber.

Alt i alt er 801010 altså en meget simplere og friskere retning end gourmet rawfood. Netop det simple, friske og rene ved kosten er det der gør den mere effektiv for en syg krop. Der er ikke store mængder fedt, stimulanser eller irritanter den skal håndtere, men i stedet letoptagelig mad i den mest naturlige form.

Jeg har på nuværende tidspunkt levet på 801010 i 2 ½ år og helbredt mig selv fra en lang række ting (se min historie). Min krop er blevet temmelig ren, og derfor får jeg meget hurtigt symptomer hvis jeg spiser ting der er enten for fede eller indeholder irritanter eller stimulanser.

Hvis jeg får salt får jeg f.eks. noget der ligner tømmermænd, med både dehydrering og hovedpine. Hvis jeg spiser stærke krydderier som f.eks. peber, chili eller hvidløg begynder min næse straks at løbe og jeg får nogle gange også hovedpine. Kakao og rå chokolade giver mig hjertebanken, og får jeg store mængder fedt bliver jeg tung, træt og depressiv. Mange af disse reaktioner får almindeligt spisende mennesker også, men de lægger bare ikke mærke til dem, fordi de er så vandt til dem.

Fordi min hverdagskost er så ren, er det let for mig at mærke hvad kroppen kan lide og ikke kan lide. Spiser jeg f.eks. en ny type frugt, salat, grøntsag, frø eller nød får jeg ingen reaktioner, men spiser jeg nogen af de ovennævnte ting, som findes i gourmet rawfood får jeg en promte negativ respons fra min krop. Derfor er 80/10/10 efter min mening den bedste retning af spise efter hvis man gerne vil give sin krop de bedste muligheder for at helbrede sig selv.
Sidste vinter var jeg i Thailand og besøgte en af verdens måske bedste gourmet rawfoodrestauranter. Den hed Rasyana og lå i Bangkok på en lille sidegade. Fordi jeg til hverdag kun lever på 801010 oplevede jeg bagefter at få alt i tømmermænd, træthed og udrensningssymptomer. Mit helbred var dog blevet ret godt på det tidspunkt, så jeg valgte bevidst at tage det hele med for smagsoplevelsens skyld.

Hvis du har lyst til at se hvordan min oplevelse med gourmet rawfood var, kan du se videoerne ovenfor eller nedenfor. Jeg får både pizza, tomatsuppe, mohito, taco, sushi, lasange, gulerodskage og is, og en af tingene indeholder lidt uventede ingredienser jeg ikke helt var forberedt på.