Eksotisk frugt om vinteren

 

 

Det kan være svært at finde lækker og moden frugt om vinteren i Danmark og udvalget er også generelt dårligere. Derfor er jeg de sidste mange år taget til Thailand om vinteren og pludselig bliver ens menukort udvidet betydeligt. Der findes rigtig mange typer frugt, som vi aldrig ser derhjemme, og derfor skal dette blogindlæg handle lidt om hvad man finder i Thailand.

I Thailand er der frugtboder næste alle vegne og prisen er cirka halvdelen af herhjemme. Nogle af de klassiske ting man finder er ananas, bananer, mandariner, appelsiner, æbler, vandmeloner, stjernefrugter, kokosnødder, passionsfrugter, pomelo og kaki (sharon). De mere ukendte er longong, rambutan, durian, mangosteen, sapodilla, salaka (slangefrugt), æblebananer, papaya, jackfruit, pitahaya (dragefrugt) og cherimoya.

Det er muligt at finde eksotisk frugt også i Danmark og nogle gange kan man være heldig hos de lokale grønthandlere. Selv har jeg ind imellem fundet papaja og mango steder som Føtex og Bilka, men også gule kiwier (sødere end de grønne) og dragefrugt.

Bor man i København kan man besøge de små grønthandlere bag hovedbanen, hvor man til tider kan finde durian. Durian kaldes frugtens konge og enten hader man den eller også elsker man den. Den smager lidt af vaniljebudding med løg, men samtidig lugter den meget grimt af en blanding af sure sokker, gammel ost og rådne æg. Om sommeren er de friske, men om vinteren kan man finde dem frosne. Hele sommeren kan man også finde honningmangoer fra Pakistan i området omkring hovedbanen, og det er helt klart noget man skal gå efter. De smager helt fantastisk og kommer i kasser med ca. 6 i hver.

Man kan også søge lidt på nettet og købe de eksotiske ting online hvis man ikke bor lige i nærheden af København. Et forslag er at købe noget lidt eksotisk til enten julebordet eller nytårsbordet, så man ikke altid spiser de samme bananer, appelsiner eller meloner. Forkæl dig selv lidt og prøv noget nyt. En netbutik er http://tropicalfood-shop.eu/ men de er lidt dyre, og du kan sikkert også finde andre.

Dragefrugterne er helt lyserøde og utrolig flotte, men de smager ikke af så meget. Inden i er de hvide med sorte små prikker og smager lidt af champagnebrus is. Sapodilla er lidt karamelagtige, og både mangosteen og Longong er dejligt søde og friske i smagen. Jackfruit er mere parfumeret og lidt sej at tygge i, hvorimod cherimoya er meget blød, sød og fuld af store kerner.

Har du mulighed for at komme væk i løbet af vinteren så er det selvfølgelig helt optimalt. Vælg et sted hvor der er sol og masser af frugt, f.eks. Spanien eller østen hvis økonomien tillader det. Jeg finder som regel en flybillet til Thailand til ca. 6.000,- og madomkostningerne er godt halvdelen af herhjemme. Hotellerne ligger fra 65 kr. pr. dag og opefter alt efter om man er i eller uden for et turistområde, og jeg finder typisk noget omkring 140-150 kr. pr. nat i højsæsonen omkring jul og nytår. Det er oplagt at tage ud på de små øer, men samtidig er det ikke alle steder de har lige stort udvalg af eksotisk frugt. De lidt større øer er bedst på den front. Hvad end du vælger så vil jeg ønske dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår, med et helbred der går i den rigtige retning.

Mange varme hilsener fra Thailand

Louise